Batıkent diş hekimi Dt. Sezer YILDIRIM bilgilendiriyor…
Ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerindeki etkilerinin bilinirliğinin toplum içerisinde az olmasından kaynaklı, bireyler çoğu zaman diş eti hastalıklarını ya da diş çürüklerini şiddetli ağrıları olmadığı müddetçe ihmal etmektedirler.
Aslında her bireyin bildiği gibi sindirim ağız içerisinde başlamaktadır. Diş kayıpları ya da tamamen dişsizlik sebebiyle yeterli çiğneme yapamayan bireylerde başta hazımsızlık olmak üzere pek çok sindirim sistemi rahatsızlığı ve kilo alma sorunu ortaya çıkmaktadır. Çiğneme yapılmadan yutulan lokmalar mide ve bağırsakta sindirilebilmesi için vücudun harcadığı efor artışı kalp üzerinde de olumsuz etkiler doğurabilmektedir.
Altı ayda bir yapılması gereken diş hekimi kontrolleri bireylerde alışkanlık haline gelmediğinden diş eti hastalıkları ve diş çürüklerinin toplumda görülme oranı çok yüksektir. Ağız içerisinde böyle bir durumun varlığında bu dişler ‘fokal enfeksiyon’ odakları olarak adlandırılırlar ve kan yoluyla ağız içerisindeki bu bakterilerin dolaşıma karışması söz konusudur. Bu bakteriler özellikle vücuttaki hasarlı bölgelere yerleşirler ve o bölgelerin iltihabına sebep olurlar. Kalp, böbrekler ve eklemler özellikle bu durumdan çok etkilenmektedir. Kalp rahatsızlığı olan bireylerde bu bakterilerin hasarlı bölgelere yerleşmesiyle ‘endokardit’ tablosu gelişebilmektedir. Bu rahatsızlık ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Diyabet hastalarında da düzenli ilaç kullanılmasına ve diyet kurallarına uyulmasına rağmen ağız ve diş sağlığının gerekli düzeyde olmadığı bireylerde şeker değerlerinin düzenlenmesinde sıkıntılar yaşandığı bilinmektedir.
Bütün sebeplerden dolayı ağız ve diş sağlığı önemsenmeli ve düzenli kontrollere gitmek ihmal edilmemelidir.